Vánoční přípitek

Vánoční přípitek

Tak si připijeme! Na ty Vánoce! Něco voňavého, něco, co nás zahřeje.
 
Svařené víno, svařák
Tradičně se červené (ale i bílé) víno svařovalo s bylinnými odvary proto, aby se zlepšila, totiž zamaskovala, jeho (ne)kvalita. Ale recepty na svařák (víno a koření jako badyán, anýz, skořice, hřebíček, vanilka, chilli i pepř) se prý objevují už v nejstarších dochovaných kuchařkách. Sklenici svařeného vína doplňuje plátek citronu, med nebo karamel. Nebo rum. Správně svařené víno by se nemělo vařit. Teplota nesmí přesáhnout 90°C!
 svařené víno
1,5l červeného vína, které máte rádi
1 citron
2 pomeranče
5 hřebíčků, 5 kuliček pepře, 2 celé skořice, 1 badyán, 1 vanilková cukr
150g krupicového cukru
200ml rumu
 
Pokud máte bio ovoce, můžete použít i nastrouhanou kůru. Jinak ovoce oloupejte a nakrájejte na plátky. Víno nalijte do hrnce a přidáte kůru a kolečka citronů, pomerančů, vanilkový cukr a veškeré koření. Zahřejte těsně pod bod varu. Po chvilce vmícháte cukr s rumem.
 
Horká čokoláda
Horká čokoláda, to není řídké kakao, to není pár lžiček jakýchsi tmavě hnědých sladkých granulí zalitých vodou! To je požitek z husté tekutiny s kopečkem šlehané smetany. Tu musíte ochutnat!
 
Horká čokoláda coby nápoj je vlastně původní využití kakaových bobů, jak ho zná historie. Mayové a Aztékové používali kakaové boby jako platidlo a nápoj z nich směli pít jen vládcové a pár vyvolených při rituálních obřadech, později jím hostili významné hosty. Pěnivá, hořkokyselá, neslazená a okořeněná (vanilkou, chilli nebo pepřem) čokoláda měla povzbudivé účinky. Hernán Cortés ji vylepšil medem a přivezl si recept na „hnědé zlato“ do Evropy. Tam získala na oblibě. Bez koření a slazená cukrem. Tabulka čokolády tak, jak ji známe dnes, byla „objevena“ až v roce 1875!
 horká čokoláda
150g kvalitní čokolády
150ml mléka
100ml smetany ke šlehání
1 lžička solamylu
špetka skořice
 
Rozehřejte čokoládu ve vodní lázni. Nebo přímo v jednom kastrůlku. Velmi zvolna, aby se nepřipálila. V druhém kastrůlku přiveďte k varu mléko se smetanou a za stálého míchání ho přilijte k rozpuštěné čokoládě. V trošce vody rozpusťte solamyl a opět za stálého míchání přilijte k čokoládě. Zahřívejte tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Přidejte špetku skořice nebo jiného koření. Nalijte do hrnečků a ozdobte šlehačkou.